Tot 90.000 Nederlanders zijn mogelijk getroffen door het dataschandaal rond Cambridge Analytica

Zuckerberg over dataschandaal: ‘Het was mijn fout’

Tot 90.000 Nederlanders zijn mogelijk getroffen door het dataschandaal rond Cambridge Analytica, dat persoonlijke data van Facebook-gebruikers verzamelde. Dat meldt Facebook aan de NOS.

Het gaat onder meer om gegevens als iemands naam en woonplaats, maar ook om foto’s, likes en vriendenlijsten van gebruikers. De hoeveelheid verzamelde gegevens verschilt per persoon. Maandag komt een tool online waarmee Facebook-gebruikers kunnen zien of ook hun data zijn buitgemaakt. Ook maakt Facebook het dan makkelijker om te zien met welke apps je data deelt.

Wereldwijd zijn maximaal 87 miljoen mensen getroffen in het dataschandaal, bracht Facebook naar buiten. Tot nu toe werd het aantal van 50 miljoen mensen genoemd, maar niet door het sociale netwerk zelf. Het platform zegt op basis van de eigen analyse op dit getal uit te komen. 70 miljoen van de getroffen gebruikers komen uit de Verenigde Staten.

Na het bekendmaken van de nieuwe cijfers hield topman Mark Zuckerberg een wereldwijde conference call met journalisten. Hier ging hij opnieuw door het stof en erkende hij dat zijn bedrijf onvoldoende doorhad hoe groot de verantwoordelijkheid was. “Dat was een grote fout en het was mijn fout.”

Bron: www.nos.nl

About the Author

Leave a Reply

*