OpenKAT (www.openkat.nl) is de door het Ministerie van VWS ontwikkelde Kwetsbaarheden Analyse Tool die gebaseerd is op een opensource ontwikkeld framework. Hiermee kunnen kwetsbaarheden in netwerken en systemen worden gesignaleerd:

  • Het scant met behulp van verschillende tools netwerken en systemen
  • Het haalt hiervoor informatie op uit verschillende databases.
  • Het analyseert, registreert en rapporteert bevindingen
  • Het monitort de netwerken en systemen doorlopend

Meerwaarde

De doorlopende scanning zorgt voor een up-to-date inzicht in de netwerken en systemen; omdat de uitkomsten hiervan ook verifieerbaar worden vastgelegd in een database, Dit zorgt niet alleen voor een hogere cyberweerbaarheid en betere bescherming tegen hackers, cybercriminelen, etc., maar biedt ook de mogelijkheden om aan te tonen dat wordt voldaan aan eisen op gebied van informatiebeveiliging (bijvoorbeeld ISO27001, BIO, NEN 7510, NIS2, etc.). Omdat het framework de mogelijkheid biedt om daar steeds weer nieuwe scantools onder te hangen, zorgt het ook voor een integrale aanpak.

Dienstverlening

CareSecure biedt OpenKAT aan als clouddienst waardoor organisaties zelf niet inrichting, beheer en doorontwikkeling hoeven te doen. Wij bieden daarvoor nu drie verschillende opties:

  • Een eenmalige scan (de organisatie ontvangt hiervan de rapportage met bevindingen)
  • Abonnement (doorlopende scan met periodieke rapportages)
  • Eigen portaal (de zorginstelling kan zelf meer instellen/aanpassen ten aanzien van de te scannen infrastructuur en op elk moment zelf rapportages draaien)

Voor meer informatie zie onderstaande informatiesheet over OpenKAT van Stichting IP-Zorg (www.ip-zorg.nl). Ook kunt u bellen / mailen naar info@caresecure.nl of info@ip-zorg.nl.