Minister Dekker: niet meteen boete voor voetbalclub vanwege nieuwe privacywet

Kleine Nederlandse organisaties hoeven niet bang te zijn dat ze snel boetes krijgen als ze persoonlijke gegevens nog niet goed hebben beschermd. Minister Dekker voor Rechtsbescherming zegt dat er in het begin schappelijk zal worden omgegaan met de nieuwe Europese privacywet, die morgen ingaat.

De nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), houdt in dat in alle Europese landen bedrijven, stichtingen, verenigingen en instanties zorgvuldiger moeten omgaan met de priv√©gegevens van hun medewerkers, klanten of leden. “Alle organisaties, dus ook voetbalclubs, scholen of zorginstellingen moeten zorgen dat ze persoonlijke gegevens veilig bewaren en er veilig mee omgaan. Het mag niet in verkeerde handen komen”, zegt Dekker.

Hoe werkt de nieuwe Europese privacywet?

De Autoriteit Persoonsgegevens moet toezien op de handhaving van de wet. Minister Dekker denkt niet dat deze instantie meteen boetes gaat uitdelen bij kleine organisaties, waar nog veel vragen bestaan over de gevolgen van de Europese wet.

“Als je er nu mee bezig bent, zal het echt niet zo zijn dat op 26 mei de autoriteit op de stoep staat bij een voetbalclub”, zegt Dekker. “Als grote bedrijven er met de pet naar gooien en jouw of mijn gegevens op straat liggen, dan heb je echt een probleem.”

Extra geld

De minister is niet van plan om meteen extra geld beschikbaar te stellen aan de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege de nieuwe wet. De autoriteit klaagt dat er te weinig geld en mankracht beschikbaar isom de nieuwe wet goed te controleren. Dekker wil eerst wachten tot “het stof is neergedaald” en dan pas kijken of er extra geld nodig is voor die controle.

Bron: www.nos.nl

About the Author

Leave a Reply

*