Microsoft belooft: strenge privacybescherming EU geldt wereldwijd

Microsoft belooft zijn gebruikers dat de regels over gegevensbescherming van particulieren in de nieuwe Europese privacywet ook gaan gelden voor gebruikers buiten Europa. Dat schrijft Julie Brill, vicepresident van Microsoft, in een blog op de website van het technologiebedrijf.

Dat betekent dat gebruikers wereldwijd kunnen zien welke gegevens Microsoft van hen verzameld heeft. Daarnaast kunnen die data aangepast of verwijderd worden door gebruikers.

Brill schrijft dat die nieuwe regelgeving “belangrijke principes bevat die wereldwijd relevant zijn”. “We geloven dat privacy een fundamenteel mensenrecht is. Omdat mensen steeds meer hun leven online delen en meer afhankelijk zijn van technologie is de bescherming van de privacy belangrijker dan ooit.”

Hoe werkt de nieuwe Europese privacywet?

De Europese privacywetgeving, die vrijdag ingaat, zorgt ervoor dat bedrijven en overheden meer duidelijkheid moeten geven over welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang.

De consument krijgt meer rechten. Als partijen in de fout gaan, kan dat leiden tot een waarschuwing of een boete, die kan oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet.

Advertentie

Facebook is, net als andere bedrijven die in Europa actief zijn, maatregelen aan het nemen. Zo veranderde het bedrijf onlangs het instellingen-menu om gebruikers beter duidelijk te maken wat er wordt verzameld. Dat betekent echter niet dat er minder data worden verzameld.

Vorige maand plaatste Facebook nog een paginagrote advertentie in een aantal Nederlandse ochtendkranten met de tekst: “Nieuwe EU-wetgeving betekent betere gegevensbescherming voor jou.”

Die campagne kwam in een periode waarin Facebook hevig onder vuur lag doordat de gegevens van tientallen miljoenen mensen in handen waren gekomen databedrijf Cambridge Analytica.

Bron: www.nos.nl

About the Author

Leave a Reply

*