Medische gegevens Nederlandse atleten gehackt

De medische gegevens van drie Nederlandse sporters zijn dit jaar gestolen bij een hack. Dat bevestigt woordvoerder Geert Slot van NOC*NSF. Wie het zijn is niet bekend.

“Ik kan alleen maar zeggen dat we de melding hebben gekregen rond de Winterspelen, in februari. De medische staf heeft de desbetreffende sporters op de hoogte gesteld, maar ik weet niet of het ook om wintersporters gaat”, zegt Slot.

Het gaat om sporters die een medische dispensatie hebben om bepaalde medicijnen te gebruiken.

Fancy Bears

Gisteren werd duidelijk dat het Amerikaanse ministerie van Justitieeen aanklacht heeft ingediend tegen zeven Russische inlichtingenofficieren. Het gaat om Russische hackers die beslag wisten te leggen op de dossiers van een groep van 250 sporters uit 30 landen.

Een deel van die dossiers maakten ze openbaar onder de naam van het Russische hackerscollectief Fancy Bears. Vorig jaar al waren gegevens van voetballer Dirk Kuyt en hardloopster Sifan Hassan door Fancy Bears gehackt. Bij Kuyt betrof het gegevens omtrent medische dispensatie. Kuyt had toestemming op het WK van 2010 een ontstekingsremmer te gebruiken voor een wortelkanaalbehandeling.

Of de gegevens van de drie andere Nederlandse sporters ook bij deze hack horen is nog niet duidelijk.

In Nederland ontdekt

De werkwijze van de Russische hackers werd ontdekt door onder andere de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Een deel van die officieren probeerde in Nederland onlangs de OPCW te hacken.

De MIVD voorkwam dat deze Russische officieren gegevens van de OPCW buit konden maken.

www.nos.nl

About the Author

Leave a Reply

*