De geslaagden in de krant? Ja, dat mag, maar eerst even vragen

Scholen die geen advertenties voor geslaagden meer plaatsen of een vrijwilliger die stopt met een kerknieuwsbrief. De nieuwe privacywet zorgt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens nog voor allerlei misverstanden. “Mensen schrikken ervan, ook vaak ten onrechte.”

Christoffel Dekker maakte zes jaar lang een nieuwsbrief met kerknieuwtjes, verjaardagen en ambtsjubilea van predikanten. Vanwege de nieuwe privacywet is hij gestopt. Hij haalde de geboortedata uit de jaarboeken van de Gereformeerde Gemeenten en de Hersteld Hervormde Kerk. “Er zijn zo veel kerken en gemeentes. Allemaal uitzoeken en specifiek vragen vond ik wel heel ver gaan”, zegt Dekker.

Op zondag bidden voor de zieken, mag ook alleen nog maar met toestemming van die zieken. Koster Kees Struik vindt dat te ver gaan. “Ik vind het zelf een beetje te ver doorgeschoten. Dat medeleven met andere mensen minder kan of niet meer kan door deze regelgeving, dat vind ik erg jammer.”

‘Wet is onwerkbaar’

Bij sportverenigingen roept de nieuwe wet ook veel vragen op. Welke foto’s mag je nog op de clubwebsite plaatsen? Digerto Biemans, bestuurslid bij Unitas uit Gorkum, vindt de nieuwe wet “onwerkbaar”. “Hoe zit het met de foto’s die ouders maken en die op Facebook worden gezet? En hoe gaat dat dan met andere clubs die met hun ploegen op bezoek komen bij Unitas?”

Ook scholen worstelen met de nieuwe wet. Mogen ze bijvoorbeeld nog een geslaagdenlijst in de krant zetten? Het Munnikenheide College in Etten-Leur durft het niet meer aan, liet het schoolbestuur aan het AD weten. Dat scholen afzien van de traditie om namen van geslaagden te publiceren, kan volgens het CDA niet de bedoeling zijn van de wet. Kamerlid Michel Rog wil opheldering van minister Slob.

Michel Rog
@michelrog
Dit kan toch niet de bedoeling zijn?! Scholen zien af van traditie om namen van geslaagde eindexamenkandidaten te publiceren door #AVG. CDA stelt vragen aan minister Slob over doorgeslagen #privacykramp.
5 dagen geleden

Wolfsen: mensen nog schrikkerig

Volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, zijn er nog “allerlei misverstanden over de wet”. Bijvoorbeeld over de geslaagdenlijsten:

“Een school heeft lijsten met geslaagde leerlingen, daar zijn ze trots op en die willen ze in de krant zetten. Dan denken ze dat dat niet mag omdat ze geen contract hebben met die kinderen. Niet waar: je moet natuurlijk toestemming hebben, maar dat kan gewoon in de klas. ‘Jongens wie wil er op de lijst, wie wil er in de krant?’ Dat kun je gewoon mondeling regelen, daar heb je geen contracten voor nodig.”

Mensen zijn “vaak onterecht nog nog een beetje schrikkerig”, ziet Wolfsen. “Het is een ingewikkelde, nieuwe wet. Die moet opnieuw worden uitgelegd, mensen moeten zich er nog een beetje naar zetten.”

Wolfsen benadrukt dat er veel “privacyleed” is. Medische dossiers waar zonder toestemming in wordt gekeken bijvoorbeeld, of bankgegevens die openbaar worden gemaakt. De AP-voorzitter staat daarom ook volledig achter de invoering van de nieuwe wet. “Het is ook vrij normaal dat als je over iemand wat bekend wil maken op je site dat je het even vraagt. Het is eigenlijk ook een beetje basaal fatsoen.”

Bron: www.nos.nl

About the Author

Leave a Reply

*